Herkent u het volgende bij uw kind?
Wanneer een dierbare ernstig ziek is of wanneer een kind een verlies meemaakt, kan dit een diepgaand effect hebben. Kinderen en jongeren verwerken dergelijke ervaringen vaak op hun eigen manier en tempo. U herkent misschien enkele van de volgende signalen bij uw kind:
> Verdriet, boosheid, angst of verwarring;
> Teruggetrokken gedrag of juist sterke emoties;
> Moeite met slapen, concentreren of presteren op school;
> Verandering in eetlust of dagelijkse routines;
> Aanhoudende vragen over ziekte, dood en verlies;
> Verlangen om herinneringen te delen, vragen te stellen over de toekomst, of juist de neiging om het onderwerp te vermijden.
Kinderen die geconfronteerd worden met de ziekte of het overlijden van een ouder, broer, zus of een andere dierbare kunnen met gevoelens van onzekerheid en angst kampen. Ons groepsaanbod biedt een veilige plek waar kinderen en jongeren hun emoties kunnen delen en begrijpen, en steun vinden in hun ervaringen met ziekte, rouw en verlies. Ook bieden we een plek waar het kind weer even kind mag zijn. Emoties kunnen zich snel afwisselen van verdriet naar blijdschap en weer terug. Dit mag er allemaal zijn!
Werkwijze
In onze groep werken we met kinderen en jongeren die geconfronteerd worden met de ziekte of het verlies van een dierbare. We bieden een vertrouwde omgeving waarin zij hun gevoelens en gedachten kunnen delen met anderen die soortgelijke situaties hebben meegemaakt. Onze begeleiding richt zich op herkenning, erkenning en het ontwikkelen van vaardigheden om met rouw, verlies en ziekte om te gaan. Ieder kind krijgt de ruimte om in zijn of haar eigen tempo deel te nemen.
Onze werkwijze richt zich op:
> Verwerken van gevoelens: kinderen leren hun emoties te herkennen en te uiten op een manier die bij hen past, waarbij veiligheid en begrip voorop staan.
> Herinneringen en betekenis: we helpen kinderen om op een waardevolle manier stil te staan bij hun herinneringen en leren hen betekenis te geven aan hun ervaringen en het contact met hun zieke of overleden dierbare.
> Veerkracht en zelfzorg: we ondersteunen kinderen in het ontwikkelen van veerkracht en leren hen dat het oké is om steun te zoeken en goed voor zichzelf te zorgen wanneer dat nodig is.
Wij werken in kleine groepen zodat er voldoende aandacht is voor ieder kind, en onze professionals bieden structuur en ondersteuning om het rouw- en verwerkingsproces op een natuurlijke en gezonde manier te doorlopen.
Programma en extra informatie
Ons programma bestaat uit verschillende sessies waarin we met diverse werkvormen en thema’s werken, aangepast aan de leeftijd en behoeften van de deelnemers. Een aantal vaste onderdelen zijn:
> Creatieve expressie: kinderen krijgen de ruimte om gevoelens te uiten via kunstzinnige activiteiten, zoals tekenen, schilderen of schrijven. Op deze manier kunnen zij zich uiten zonder dat woorden altijd nodig zijn.
> Verhalen en gesprekken: via verhalen en gesprekken ontstaat ruimte om ervaringen te delen en om steun en begrip bij elkaar te vinden. Het helpt kinderen om zich minder alleen te voelen in hun situatie. Hierbij werken we in de natuur en komt het gesprek op gang tijdens een activiteit.
> Herinneringsactiviteiten en momenten van betekenis: door verschillende activiteiten te ondernemen staan kinderen stil bij de mooie maar ook verdrietige momenten. Door hierover te spreken en activiteiten rondom dit thema te doen kunnen kinderen leren om hiermee om te gaan.
Daarnaast organiseren we voor ouders bijeenkomsten waarin we handvatten en ondersteuning bieden, zodat zij hun kind thuis kunnen begeleiden in het omgaan met verlies, ziekte en het rouwproces. Ook is er tijdens deze bijeenkomsten ruimte om ervaringen en gevoelens met elkaar te delen.
Heeft u interesse om uw kind aan te melden voor ons groepsaanbod rond rouw, verlies en ziekte, of wilt u meer informatie? Neem gerust contact met ons op.