Wat is systeembegeleiding?
Systeembegeleiding richt zich op het hele gezin of systeem rondom een kind of jongere. Bij Samen Sterker kijken we naar de dynamiek en patronen binnen het gezin of systeem om inzicht te krijgen in wat er speelt en wat er nodig is voor een positieve verandering. Vaak hebben situaties binnen het gezin invloed op het gedrag van een kind, en andersom. Door de omgeving bij de begeleiding te betrekken, kan het gezin samen werken aan gezondere en sterkere relaties.

Ervaringsgericht werken op locatie
Op onze locatie werken we ervaringsgericht en maken we gebruik van een natuurlijke en veilige omgeving waarin iedereen zichzelf kan zijn. Hier laten we gezinnen en systemen samen oefenen met verschillende werkvormen, waarbij patronen in gedrag en communicatie snel zichtbaar worden. Door het ervaringsgericht werken krijgen ouders, kinderen en andere betrokkenen op een veilige en speelse manier inzicht in hoe zij reageren op elkaar, waar spanningen ontstaan en hoe zij constructief met elkaar kunnen communiceren.

Onze werkvormen kunnen bestaan uit:
> Praktische opdrachten: door samen opdrachten te doen, zoals samenwerken in de natuur of activiteiten met dieren, worden patronen en sterke kanten binnen het gezin zichtbaar. Dit geeft inzicht in hoe gezinsleden met elkaar omgaan en biedt direct aanknopingspunten om hiermee aan de slag te gaan.
> Reflectie en gesprek: na de ervaringsgerichte opdrachten nemen we de tijd om te reflecteren. Wat heeft iedereen ervaren? Wat viel op in de interactie? Deze reflecties helpen om het gedrag te begrijpen en nieuwe inzichten op te doen.
> Oefenen van nieuwe vaardigheden: we ondersteunen gezinnen in het leren en toepassen van nieuwe manieren van communiceren, luisteren en reageren, zodat zij ook thuis stappen kunnen zetten.

Begeleiding in de thuissituatie
Naast de begeleiding op locatie, kunnen we ook in de thuissituatie ondersteuning bieden. Door begeleiding aan huis kunnen we direct inspelen op situaties die zich daar voordoen en samen werken aan oplossingen in de eigen vertrouwde omgeving. Dit kan helpen om veranderingen sneller en natuurlijker te integreren in het dagelijks leven, en het biedt ons als begeleiders een goed beeld van de dynamiek thuis.

Bij systeembegeleiding in de thuissituatie richten we ons op:
> Inzicht in dagelijkse patronen: we kijken naar de communicatie, routines en rollen die gezinsleden thuis aannemen en bespreken hoe deze mogelijk bijdragen aan spanningen of uitdagingen.
> Praktische ondersteuning: door samen concrete stappen te oefenen in de eigen omgeving, kan het gezin werken aan meer balans, open communicatie en respect voor elkaars grenzen.
> Flexibele en persoonlijke begeleiding: onze begeleiding wordt afgestemd op de specifieke behoeften van het gezin. We werken samen aan oplossingen die passen bij hun unieke situatie en doelen.

Doel van systeembegeleiding
Ons doel bij systeembegeleiding is om gezinnen te helpen bij het doorbreken van vastgeroeste patronen en om constructieve, liefdevolle manieren van communiceren en samenleven te vinden. Of het nu op onze locatie is of bij de gezinnen thuis: wij bieden een veilige omgeving waarin iedereen zich gehoord voelt en waarin ruimte is voor groei en positieve verandering.

Bent u geïnteresseerd in systeembegeleiding bij Samen Sterker of wilt u meer weten over onze ervaringsgerichte aanpak? Neem gerust contact met ons op.